Acum este Joi Sep 09, 2010 12:23 am

Scrie un subiect nouScrie un răspuns Pagina 1 din 1   [ 5 mesaje ]
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ce inseamna visul in trei planuri paralele
MesajScris: Dum Mar 01, 2009 1:00 am 
Editor Moderator

Ce inseamna visul in trei planuri paralele :
traditional ( popular ) , psihologic si neurologic

Trei viziuni diferite si totusi acelasi subiect de discutie : visul. Sa vedem ce reprezinta de fapt acesta prin analiza in trei dimensiuni.
In viziunea traditionala ( populara ), visul a prins contur inainte ca celelalte doua sa fi fost descoperite. Batranii si preotii afirmau despre vise ca sunt trairi ale spiritului nostru si ca au legatura cu simbolurile furnizate pentru a ne putea transmite un mesaj reprezentativ pentru fiecare. Acest subiect a fost tratat cu maxima importanta si, desi visatorii poate uneor i nu vroiau sa recunoasca faptul ca viseaza, era ceva inevitabil pentru fiecare persoana.
Cel de-al doilea plan, cel psihologic vine cu o baza temeinica despre vis afirmand despre acesta ca este o prima forma de realizare a imaginatiei. Freud a atribuit visului o functie simbolica majora, considerand ca el exprima, intr-o forma indirecta, deghizata, pulsiuni si dorinte neindeplinite. Cand asemenea vise se produc sub influenta unei probleme sau a unui proiect de creatie pe care subiectul le are in sfera preocuparilor sale imediate, visul poate aparea si ca expresie a procesului latent de gestatie sau de imaginatie, el oferind sugestii sau elemente de sprijin pentru activitatea rezolutiva specifica. Dorintele si temerile, simpatiile si antipatiile, admiratia si dispretul, ura si dragostea se intalnesc si se prelungesc dramatic in vis, independent de vointa subiectului, dar producand asupra lui un efect de uimire. Dramele secrete ce se consuma in vis permit subiectului sa se cunoasca mai bine, sa-si exploreze zonele profunde ale propriei personalitati.
S. Freud considera ca scenele evocate tin exclusiv de copilarie ( studiu la care adultul tinde inconstient sa se intoarca ). In realitate, insa, prezentul, preocuparile dominante ale subiectului sunt factorul determinant pentru transformarile si reajustarile pe care le sufera experienta anterioara in vis.
Si in al treilea plan, cel neurologic putem percepe visul ca pe o activitate a celulelor noastre neuronale, care au o activitate mai intensa a creierului in timpul somnului. Somnul REM este somnul marcat prin „ miscarea rapida a ochilor ”. Aceasta faza, in care pleoapele se misca in mod constant este cea mai legata de starea de visare.
Indiferent de planul din care am privi visele nu putem contesta faptul ca acestea exista, si ca noi trebuie sa facem in asa fel incat sa putem intelege ce vor ele de fapt sa ne transmita.

Autor : Isabela Neagu
Coordonator material : Radu Botez

Material publicat in Revista OnLine de Interpretare a Viselor Oniromantie.ro - ISSN 1843-2700

Copyright © Oniromantie.ro
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.
Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Ce inseamna visul in trei planuri paralele
MesajScris: Sâm Mai 01, 2010 6:07 pm 

Locaţie: Tracia

Buna ziua !

Cum se numeste tipul visului, unde totul este pentru visator mai real decat realitatea fizica, iar cand revine la constienta de veghe vrea inapoi ?
Unele "zvonuri" ziceau ca se numeste Pandora :mrgreen:

Revenind la serios,c e vreau sa spun este in sensul bun. Adica : lumea din vis pentru mine ca subiect mi se pare deseori mai reala si uneori chiar mai vie decat realitatea mijlocita de simturile fizice.
NU ma refer la sensul depresiv gen "vaaaai lumea e rea si urata, hai sa visam si sa uitam de noi". Ma refer strict la impresiile, sentimentele, pe care le traiesc cand schimb planurile vis-veghe si invers.

Multumesc.

Sus

MesajScris: Mar Mai 04, 2010 6:25 pm 
Editor Moderator

Personal, nu am auzit de vise-tip Pandora ; daca ai ceva referiri, carti, articole, poate le faci cunoscute pe Forum ; omul cat traieste - invata. 2. Nu poate fi vorba despre o lume reala, de REALITATE, atat timp cat tu singur spui, ca : „lumea din vis... MI SE PARE, deseori, mai reala... ” 3. „Impresiile, sentimentele pe care le traiesti cand schimbi planurile : vis-veghe si invers”, din nou te citez, sunt sentimente si impresii amestecate de constient si subconstient, care dispar la trezirea deplina.

Livia Dragu
Editor Moderator

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Mai 11, 2010 3:57 pm 
Editor Moderator

Ca Post-Scriptum la ce ti-am raspuns mai sus :
Sper ca nu te-ai referit la „Avatar” ?! M-ar face sa ma indoiesc de inteligenta cu care te creditez ; este doar un film ! Bun, dar numai atat !
Poate ar fi interesant sa citesti „Avatar”-ul prostiilor” din revista www.elystar.ro

Livia Dragu
Editor Moderator

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Iun 16, 2010 5:54 pm 

Locaţie: Tracia

Buna ziua !

Sunt constient de subiectivismul de care am facut dovada zicand "mi se pare deseori mai real" , dar intrebarea mea era daca se numeste intr-un anume fel visul prezentat asa. Cu alte cuvinte daca exista o denumire stiintifica.
Cand am zis de Pandora, faceam aluzie la momentul din film cand actorul principal nu mai stia care este viata principala din cele 2, cea ca pamantean si cea ca bastinas al Pandorei, ambele fiind realitati sa zicem paralele.
Din respect pt. dvs. nu voi comenta legat de "M-ar face sa ma indoiesc de inteligenta cu care te creditez".

Multumesc pt tot.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nouScrie un răspuns Pagina 1 din 1   [ 5 mesaje ]